Tips till kattungeköpare

Kontakt

Email: pia.fenelius@gmail.com

Telefon: 0760024834

 

 

Medlemsskap:

 

  • Ragdollklubben
  • Scandinavian ragdoll club
  • Uppsala kattklubb

Tillstånd:

  • Tillstånd för verksamhet med djur enligt § 16 djurskyddslagen

Diplomering:

  • Sveraks uppfödar diplomering

Letar ni efter en ny familjemedlem?

* Om du är intresserad och nyfiken på ragdoll rekommenderar jag er att gå till rasklubbarna Ragdollklubben och Scandinavian ragdoll club. Där kan ni hitta massa intressant information om ragdollens temperament och se bilder på de olika färger och varianter. Alla har vi olika smak och det finns inga rätt eller fel.

 

* Du ska ha katten i många år och den kostar endel i inköp. För att minimera hälsorisker tycker jag att det är bra att ni försäkrar er om att uppfödaren har hälsotestat föräldradjurens hjärta (hcm) och njurar (pkd).

 

* När ni har fått kontakt med en uppfödare som ni tror passar er bör ni åka och hälsa på kattungen innan ni bokar upp er för att köpa den. Känn efter vad magkänslan säger er. Tror ni att kattungen har fått en bra uppväxt och blivit socialiserad? Kattungen bör vara van vid att hanteras och olika vardagsljud för att bli en trygg individ. Känns uppfödaren seriös? Tror ni att ni i framtiden kan vända er till uppfödaren för att få tips och råd ifall ni har funderingar?

 

Ni har redan hittat er familjemedlem!

Grattis! Nu är det dags att förbereda sig lite innan ni hämtar kattungen.

 

* Köp en stor transportbur, katten kommer att växa och det är skönt med lite utrymme om ni är ute och reser. RUSTA har en prisvärd som ni dessutom kan fälla ihop: https://www.rusta.com/se/fritid/husdjur/tillbehor-husdjur/

 

* Det är bra om katten får ett klösträd så att den snabbt lär sig var den ska vässa klorna. Det är helt ok att börja med att köpa en billig pelare som även det finns på rusta. Senare vill förmodligen både ni och katten ha ett större träd.

 

*För att få katten att bli intresserad av trädet kan ni gnida in det med kattmynta. Det kan vara bra att även gnida in leksaker som har blivit "trötta" då och då för att få de att bli intressanta igen.

 

* Mina katter har kattlåda med tak för att undvika att sanden sprätter runt. Det är även bra med en matta framför för att samla upp ev sand som katten får mellan tassarna. Tänk även här på att välja en stor modell eftersom ragdoll är en stor ras och det är ju trevligare för katten med lite utrymme. Jag använder oftast lite finare korn och klumpbildande kattsand och varierar mellan olika märken. Oftast blir det extreme classic eller Compact care som jag tycker är bra och prisvärda. Här kan ni ta del av tester och jämföra: http://www.icakuriren.se/PageFiles/30786/kattsand.pdf

Jag har börjat använda peewee-låda med pellets. Det för att det är ett mer miljövänligt alternativ och lättare att bära hem. "Nummer 2" går att spola direkt i toaletten och resten är komposterbart, eftersom pelletsen är gjord av pressat trä. Här kan ni läsa mer om lådan och hur den fungerar: https://www.peewee.se

 

* Maten bör placeras en liten bit ifrån kattlådan, helst i olika rum.

 

* Katten bör ha minst en vattenskål som är lite större. Den bör inte placeras bredvid torrfoder eller kattlåda. Katter kan ha problem med att de dricker dåligt och tycker om friskt vatten. Här hemma har vi en vattenfontän men om ni väljer skålar så bör ni ha flera där ni byter ut vattnet morgon och kväll.

 

* Katten kommer i huvudsak att äta torrfoder men får då och då blötmat. Det finns lite olika åsikter på vad som är rätt eller fel. Vissa påstår att de bör få blötmat varje dag för att få i sig vätska och andra tycker att det är bättre att endast ge torrfoder. Mina katter får i huvudsak torrfoder men festar även till på blötmat ett par gånger om dagen. Katter är småätare och bör alltid ha tillgång till torrfoder och friskt vatten. Hos oss har katterna minst 3 olika sorters torrfoder för att ge variation. Ett av fodren får de för att det är bra för tänderna, Royal Oral Sensitive, de andra fodren kan variera. Ofta har vi kattungefoder för det innehåller mer fett vilket är bra för kattungar och dräktiga katter. Jag försöker köpa foder med hög proteinhalt och helst spannmålsfritt.

 

Det är inte alltid som det som det är lätt att vara kattägare men det finns ofta tricks att ta till för att förenkla vardagen och motgångarna. Här försöker jag ge tips och dela med mig av mina erfarenheter

 

 

Behöver jag köpa ett klösträd?

Ja det behöver du! Katter kloar av flera anledningar och det är viktigt att de får utlopp för sina behov. Har du inte en klösmöbel redan så är det hög tid att skaffa det nu. Köp gärna en lite större modell så att de får sträcka ut sig. Det finns fina fler och fler fina alternativ ute på marknaden. Tips att kika på på ebay som har bra och billiga alternativ som körs direkt till dörren. Katterna kloar inte bara för att slipa klorna utan för att doftmarkera. I tassarna finns det doftkörtlar som avges på det ställe katten kloar vilket markerar vem som bor i ert hem.

 

Hur ska jag få katten att sluta kloa på soffan?

Eftersom de avger doft på stället de kloat och gärna återkommer till samma ställe så gäller det att snabbt agera för att bryta beteendet.

- Bli INTE arg utan lyft katten försiktigt till klösträdet.

- Ta INTE i tassarna för att visa hur man kloar. Deras tassar är känsliga och det här kommer bara att bli en otrevlig upplevelse.

- Gnid in träden/brädan med kattmynta

- Lek med ett kattspö runt och på trädet

- Tvätta gärna ytan på soffan för att få bort eventuell doft

 

Katten kissar på fel ställe, vad ska jag göra?

Bli inte arg utan försök förstå varför detta beteende har uppkommit.

- Är kattlådan ofräsch? Töm lådan på sand och tvätta den med klorin för att få bort bakterier och dålig lukt. Fyll sen på med ren sand och se till att skotta ur den 1-2 gånger dagligen.

- Har det hänt någon förändring i hemmet? Har ni möblerat om, ny kattsand, annan mat, ny familjemedlem, blev katten skrämd av något, har ni varit borta längre perioder eller helt enkelt inte gett katten tillräckligt med uppmärksamhet.

- Katter kan markera revir genom att kissa och går gärna tillbaka till samma ställe flera gånger:

* OM det är på en golvyta: Tvätta genast med tex såpa och ställ sen en skål med mat på området. Alternativt kan ni ställa ett glas med ättika. Det tar både bort lukten och katter gillar inte doften vilket håller de borta ett tag.

* OM det är på tyg som kan tvättas i maskin bör ni lägga in maskindiskmedel som tar bort lukten även för katter. Även fast ni har tvättat med vanligt tvättmedel så känner katterna av lukten och risken är då att de återvänder.

- Installera Feliway i uttag. Den avger feroner som verkar lugnande på speciellt yngre katter.

- Kolla noga om katten verkar ha ont. Katter döljer det tyvärr väldigt bra för sin omgivning. Kanske toalettbesöken är ofta eller att det ser ut att vara smärtsamt när katten kissar. Om du misstänker att katten har ont behäver ni uppsöka vetrinär omgående innan det blir allvarliga konsekvenser.

- Är katten fertil och du inte ska avla på den bör du kastrera den. Att vara fertil kan vara väldigt stressande och då kan de bli rastlösa och börja markera.

- Undvik att ha tyg på golvet som tex kläder/filtar/mattor. Det kanske helt enkelt bara är mysigt att sätta sig på en mjuk handduk som ligger på golvet.

- Har du pellets i kattlådan kan det vara hårt och obekvämt för tassarna så katten går hellre på mysigare ställen.

 

Jag har hår överallt!!

Ibland känns det som att pälsmonstrena har tagit över helt och hållet. Följande trix minskar problemet men med det faktum att det är pälsdjur så kommer du aldrig ha ett helt pälsfritt hem. Däremot så går det att minska spridningen.

 

- Undvik renodlad bomull på inredning och kläder. Ytan får gärna vara lite glatt.

- Sängkläder med satin

- Jeans är bra, dock inte svarta har jag märkt om de inte är lite vaxas yta

- Ha överkast på sängen och gärna även den lite glatt i ytan

- Ullmattor drar åt sig päls.

- Lägg disksvampar/tvättlappar i tvättmaskin och torktumlare, de drar åt sig päls från kläderna

- Roller är bra men PAX sidenborste kan du använda i flera år och är mycket bra att dra bort päls från kläder och möbler

- Gummihandskar som du blöter i vatten kan du använda för att dra över tygmöbler för att få bort päls

- Om jag inte har roller till hands brukar jag blöta mina händer för att dra över kläderna. Enkelt och effektivt sätt att ta bort päls på

- Rutin på att kamma katten. Vid de värsta tiderna gör jag det varje kväll

- Duscha katten då och då

- Se till att era golv är lättstädade så känns det enklare att dammsuga och hålla efter

- Skinnmöbler är lättare att hålla rena och det fastnar inte päls på dom

- Ljusa möbler döljer håret och det man inte ser lider man inte av. :)