Tips till kattungeköpare

 

 

Medlemsskap:

 

  • Ragdollklubben
  • Scandinavian ragdoll club
  • Uppsala kattklubb

Tillstånd:

  • Tillstånd för verksamhet med djur enligt § 16 djurskyddslagen

Diplomering:

  • Sveraks uppfödar diplomering

Letar ni efter en ny familjemedlem?

* Om du är intresserad och nyfiken på ragdoll rekommenderar jag er att gå till rasklubbarna Ragdollklubben och Scandinavian ragdoll club. Där kan ni hitta massa intressant information om ragdollens temperament och se bilder på de olika färger och varianter. Alla har vi olika smak och det finns inga rätt eller fel.

 

* Du ska ha katten i många år och den kostar endel i inköp. För att minimera hälsorisker tycker jag att det är bra att ni försäkrar er om att uppfödaren har hälsotestat föräldradjurens hjärta (hcm) och njurar (pkd).

 

* När ni har fått kontakt med en uppfödare som ni tror passar er bör ni åka och hälsa på kattungen innan ni bokar upp er för att köpa den. Känn efter vad magkänslan säger er. Tror ni att kattungen har fått en bra uppväxt och blivit socialiserad? Kattungen bör vara van vid att hanteras och olika vardagsljud för att bli en trygg individ. Känns uppfödaren seriös? Tror ni att ni i framtiden kan vända er till uppfödaren för att få tips och råd ifall ni har funderingar?

 

Ni har redan hittat er familjemedlem!

Grattis! Nu är det dags att förbereda sig lite innan ni hämtar kattungen.

 

* Köp en stor transportbur, katten kommer att växa och det är skönt med lite utrymme om ni är ute och reser. RUSTA har en prisvärd som ni dessutom kan fälla ihop: http://www.rusta.se/djurtransport-hopvikbar-shn-g-p78601157.aspx

 

* Det är bra om katten får ett klösträd så att den snabbt lär sig var den ska vässa klorna. Det är helt ok att köpa en billig pelare som även det finns på rusta. Sen kanske ni vill ha ett större träd men det kostar lite mer.

 

*För att få katten att bli intresserad av trädet kan ni gnida in det med kattmynta. Det kan vara bra att även gnida in leksaker som har blivit "trötta" då och då för att få de att bli intressanta igen.

 

* Mina katter har kattlåda med tak för att undvika att sanden sprätter runt. Det är även bra med en matta framför för att samla upp ev sand som katten får mellan tassarna. Tänk även här på att välja en stor modell eftersom ragdoll är en stor ras och det är ju trevligare för katten med lite utrymme. Jag använder oftast lite finare korn och klumpbildande kattsand och varierar mellan olika märken. Oftast blir det extreme classic eller Compact care som jag tycker är bra och prisvärda. Här kan ni ta del av tester och jämföra: http://www.icakuriren.se/PageFiles/30786/kattsand.pdf

 

* Maten bör placeras en liten bit ifrån kattlådan, helst i olika rum.

 

* Katten bör ha minst en vattenskål som är lite större. Den bör inte placeras bredvid torrfoder eller kattlåda. Katter kan ha problem med att de dricker dåligt och tycker om friskt vatten. Här hemma har vi 3 olika skålar som vi byter ut morgon och kväll.

 

* Katten kommer i huvudsak att äta torrfoder men får då och då blötmat. Det finns lite olika åsikter på vad som är rätt eller fel. Vissa påstår att de bör få blötmat varje dag för att få i sig vätska och andra tycker att det är bättre att endast ge torrfoder. Mina katter får i huvudsak torrfoder men festar till ibland på blötmat. Katter är småätare och bör alltid ha tillgång till torrfoder och friskt vatten. Hos oss har katterna minst 3 olika sorters torrfoder för att ge de variation. Ett av fodren får de för att det är bra för tänderna, Royal Oral Sensitive, de andra fodren kan variera. Ofta har vi kattungefoder för det innehåller mer fett vilket är bra för kattungar och dräktiga katter.