Tips och tricks

Det är inte alltid som det som det är lätt att vara kattägare men det finns ofta tricks att ta till för att förenkla vardagen och motgångarna. Här försöker jag ge tips och dela med mig av mina erfarenheter

 

 

Behöver jag köpa ett klösträd?

Ja det behöver du! Katter kloar av flera anledningar och det är viktigt att de får utlopp för sina behov. Har du inte en klösmöbel redan så är det hög tid att skaffa det nu. Köp gärna en lite större modell så att de får sträcka ut sig. Det finns fina fler och fler fina alternativ ute på marknaden. Tips att kika på på ebay som har bra och billiga alternativ som körs direkt till dörren. Katterna kloar inte bara för att slipa klorna utan för att doftmarkera. I tassarna finns det doftkörtlar som avges på det ställe katten kloar vilket markerar vem som bor i ert hem.

 

Hur ska jag få katten att sluta kloa på soffan?

Eftersom de avger doft på stället de kloat och gärna återkommer till samma ställe så gäller det att snabbt agera för att bryta beteendet.

- Bli INTE arg utan lyft katten försiktigt till klösträdet.

- Ta INTE i tassarna för att visa hur man kloar. Deras tassar är känsliga och det här kommer bara att bli en otrevlig upplevelse.

- Gnid in träden/brädan med kattmynta

- Lek med ett kattspö runt och på trädet

- Tvätta gärna ytan på soffan för att få bort eventuell doft

 

Katten kissar på fel ställe, vad ska jag göra?

Bli inte arg utan försök förstå varför detta beteende har uppkommit.

- Är kattlådan ofräsch? Töm lådan på sand och tvätta den med klorin för att få bort bakterier och dålig lukt. Fyll sen på med ren sand och se till att skotta ur den 1-2 gånger dagligen.

- Har det hänt någon förändring i hemmet? Har ni möblerat om, ny kattsand, annan mat, ny familjemedlem, blev katten skrämd av något, har ni varit borta längre perioder eller helt enkelt inte gett katten tillräckligt med uppmärksamhet.

- Katter kan markera revir genom att kissa och går gärna tillbaka till samma ställe flera gånger:

* OM det är på en golvyta: Tvätta genast med tex såpa och ställ sen en skål med mat på området. Alternativt kan ni ställa ett glas med ättika. Det tar både bort lukten och katter gillar inte doften vilket håller de borta ett tag.

* OM det är på tyg som kan tvättas i maskin bör ni lägga in maskindiskmedel som tar bort lukten även för katter. Även fast ni har tvättat med vanligt tvättmedel så känner katterna av lukten och risken är då att de återvänder.

- Installera Feliway i uttag. Den avger feroner som verkar lugnande på speciellt yngre katter.

- Kolla noga om katten verkar ha ont. Katter döljer det tyvärr väldigt bra för sin omgivning. Kanske toalettbesöken är ofta eller att det ser ut att vara smärtsamt när katten kissar. Om du misstänker att katten har ont behäver ni uppsöka vetrinär omgående innan det blir allvarliga konsekvenser.

- Är katten fertil och du inte ska avla på den bör du kastrera den. Att vara fertil kan vara väldigt stressande och då kan de bli rastlösa och börja markera.

- Undvik att ha tyg på golvet som tex kläder/filtar/mattor. Det kanske helt enkelt bara är mysigt att sätta sig på en mjuk handduk som ligger på golvet.

- Har du pellets i kattlådan kan det vara hårt och obekvämt för tassarna så katten går hellre på mysigare ställen.

 

Jag har hår överallt!!

Ibland känns det som att pälsmonstrena har tagit över helt och hållet. Följande trix minskar problemet men med det faktum att det är pälsdjur så kommer du aldrig ha ett helt pälsfritt hem. Däremot så går det att minska spridningen.

 

- Undvik renodlad bomull på inredning och kläder. Ytan får gärna vara lite glatt.

- Sängkläder med satin

- Jeans är bra, dock inte svarta har jag märkt

- Ha överkast på sängen och gärna även den lite glatt i ytan

- Ullmattor drar åt sig päls.

- Lägg disksvampar/tvättlappar i tvättmaskin och torktumlare, de drar åt sig päls

- Roller är bra men PAX sidenborste kan du använda i flera år och är mycket bra att dra bort päls från kläder och möbler

- Gummihandskar som du blöter i vatten kan du använda för att dra över tygmöbler för att få bort päls

- Om jag inte har roller till hands brukar jag blöta mina händer för att dra över kläderna. Enkelt och effektivt sätt att ta bort päls på

- Rutin på att kamma katten. Vid de värsta tiderna gör jag det varje kväll

- Duscha katten då och då

- Se till att golven är lättstädade så känns det enklare att dammsuga och hålla efter

- Skinnmöbler är lättare att hålla rena och det fastnar inte päls på dom

- Ljusa möbler döljer håret och det man inte ser lider man inte av. :)

 

 

 

 

Medlemsskap:

 

  • Ragdollklubben
  • Scandinavian ragdoll club
  • Uppsala kattklubb

Tillstånd:

  • Tillstånd för verksamhet med djur enligt § 16 djurskyddslagen

Diplomering:

  • Sveraks uppfödar diplomering