Ragdoll

 

 

Medlemsskap:

 

  • Ragdollklubben
  • Scandinavian ragdoll club
  • Uppsala kattklubb

Tillstånd:

  • Tillstånd för verksamhet med djur enligt § 16 djurskyddslagen

Diplomering:

  • Sveraks uppfödar diplomering

Ragdollen är en lugn och vänlig katt. Katten har fått sitt namn eftersom den slappnar av i kroppen då den lyfts upp. Ragdoll är engelskt ord för trasdocka.

 

Karaktärisktiska för ragdollen är att den är stor och lite klumpig i kroppshållningen. En  ragdoll äter gärna mycket mat, speciellt hankatterna som gärna delar tallrik med familjemedlemmarna. En hane kan väga mellan 6-8 kg och en hona mellan 3,5 - 5 kg. Katten växer långsamt och är inte fullvuxen förrän den är närmare 3 år. Detta gäller även färgspridningen. Kattungarna föds vita men långsamt sprider sig färgen och blir mörkare med åren.

 

Den nyfikna ragdollen brukar vistas i samma rum som sina familjemedlemmar. Den förflyttar sig i samma takt som du gör mellan rummen. En extra liten svans kan man säga. Ofta ligger katten mitt på golvet för att få en bra överblick på vad som händer. Vill du gå förbi får du kliva över eftersom  katten inte kommer att anstränga síg för att flytta på sig. Ragdollen tycker som alla katter om att leka och busa men gör det mycket lugnare, därför är det en utmärkt innekatt.

 

Ragdollen ska se kraftig ut. Pälsen är medellång med en krage runt halsen och lite längre på magen och bakbenen. Svansen ska vara buskig men avsmalande på slutet och nå fram till skulderbladen. Tassarna är stora och runda med tofsar mellan tårna. En fullvuxen katt ska vara lika bred över skuldrorna som vid bakbenen. Bakbenen är en aning längre än frambenen.  Huvudet ska vara platt mellan öronen med en rundad panna, rak nos som har en inåtbuktning vid nosbasen, runda kinder och markerad haka. Öronen är medelstora och breda vid basen med en lätt framåtlutning. Ögonen ska vara så ljupblå som möjligt.

 

Om ni är intresserad utav Ragdollens historia kan ni läsa mer här: http://ragdollhistoricalsociety.com/ragdolls-worldwide.php